maanantai 19. lokakuuta 2009

Ruokakokemuksia Balilta part 1

Bali on mehunjuojan paratiisi. Kaikkialta saa tuorepuristettuja hedelmämehuja ja ah, love it! Suosikiksi muodostui banaanimehu, joka oli paksua kuin pirtelö ja pirtelönhän tunnistaa siitä, että pilli pysyy pystyssä keskellä lasia. :) Banaanimehun kanssa sama juttu. Muita testattuja ja hyväksi todettuja olivat mm. mango-, vesimeloni, appelsiini-, ananas ja limemehut sekä erilaiset sekoitukset, joissa mausteina vilahteli esim. tuoretta vaniljaa tai inkivääriä. Lovinan lempiravintolassani tarjoiltiin "terveysmehut" eli esim. Lemon Breeze (muistaakseni sisälsi sitruuna-, lime-ja melonimehua, vaniljaa ja inkivääriä) tai Island Magic (Kookos-, ananas-, mansikkamehua ja joitain muita hedelmiä) hunajan kanssa, jolloin asiakas sai maustaa mehuaan mielensä mukaan makeammaksi.


^ Pari terveysmehua...

Mehuista ei pidä myöskään unohtaa kokonaista tuoretta, nuorta kookosta, josta voi sivaltaa päälaen pois (ja toivottavasti ei samalla myös sormiaan tai muita ruumiin osia) ja sitten vain pillillä mehut ääntä kohden. :) Kookoksen mehussa on Kennelylituomarin jonkun tietolähteen mukaan niin paljon kivennäisaineita, että yhdellä kookoksella saa koko päivän tarpeen kasaan.

Bali oli kasvissyöjälle kiva paikka tofu- ja tempehtarjonnallaan. Ihan kaikissa ravintoloissa ei tofua tai tempehiä tainnut olla listalla, mutta monessa kyllä (tahtoo Suomeenkin)! Kennelylituomarin lempparipaikaksi muodostui suht pieni, mutta kiva ravintola, josta sai hyvää ruokaa halpaan hintaan. No okei, ei muuallakaan hintavaa ollut. Mutta siis tuolla sai parasta tofua ja tempehiä. Alle 30 000 rupialla eli noin 2,25 eurolla sai eteensä korillisen ruokaa. Koriin kuului toinen toistaan parempia ruokalajeja tofusta tai tempehistä. Oli tofucurrya, tofua ja nuudeleita, tofukevätkääryle, friteerattua tempehiä, riisiä...



^ Akarin punajuuri-kesäkurpitsalasagne

Ainaiseen tofutarjontaan toivat vaihtelua sen mun suosikkiravintolan listalla olleet punajuurilasagne, keski-idän lautanen ja piirakat. Ja kyllähän pari pizzaakin syötiin. Kuten lonely planet-opaskirja tiesi kertoa, ei pizzojen kohdalla ihan Italiaan asti päästy, mutta Omaniin kuitenkin. :) Texmexruoan suhteen päästiin noin Georgiaan Meksikon sijasta, mutta Kenneltuomarin sanoin "hyvä ettei oo aina Santa Mariaa".


^ Arvaako mitä? No tietenkin tomaatti-guacamole quesadillat ja juustotortilla.


^ Middle-eastern Plate eli mm. falafeleja, hummusta ja kolmen pavun salaattia.

Osa kuvista on vielä jossain muualla kuin koneella, joten päivitetään näitä myöhemmin...

Osallistuimme myös ruoanlaittokurssille. Kävimme Putun opissa tekemässä 6 ruokalajia ja oli tosi kiva kokemus. Päivä alkoi aamulla ja meidät tultiin hakemaan hotellilta markkinoille. Olisipa ollut kypärät, niin ne moottoripyöräkyydit ei olisi olleet niin jännittävät... No joo, tosiasiassa matka markkinoille/torille oli tosi lyhyt ja ei se liikenne nyt niin kaaos ollut. Torilla ostelimme sitten aineksia päivän kokkauksia varten ja Putu esitteli meille erilaisia vihanneksia. Torilta sitten jatkoimme matkaa Putun kotiin, jossa siis varsinainen kokkaus tapahtui.

^ Tempehia valmistumassa curryyn


Meidän valinnat osuivat seuraaviin ruokiin:


- Tofu- ja tempehcurry

- Vesipinaatti(keitto) (niin paksua ettei keitoksi sanoisi)

- Jeruk (mausteista kookosmaitoa kasvisten kera)

- Gado-Gado (kasviksia pähkinäkastikkeessa)

- Tofu Sate

- Black Rice Pudding (jälkiruoaksi)

Putu jakoi hommia ja kaikki alkoi tavallisesti sipulin, valkosipun ja chilin silppuamisella tai sitten mausteiden morttelissa jauhamisella. Kennelylituomari sain kunnon käsivoimatreenit morttelin kanssa. Myös Putun vaimo auttoi alkuvalmisteluissa. Kun alkuvalmistelut oltiin saatu tehtyä, siirryttiin paisto- ja keittohommiin. Rasvan muuten käytettiin kookosöljyä.




^ Vesipinaattia pannulla


^ Kaikki ruoat paitsi mustariisi, joka valmistui ruokailun aikana.

Onnistuttiin tosi hyvin, kiitos loistavan opettajan ja täytyy sanoa, että kaasulla oli ilo kokata. Heti kun pannu kuumeni liikaa, kaasun vähentäminen jäähdytti pannun hetkessä ja toisinpäin. Ohjeet saatiin kirjallisina kotiinviemisiksi ja ehkäpä jokunen tänne blogiinkin päätyy vielä.

Oli tosi mukavaa päästä katsomaan tavallisen balilaisen elämää ja kotia. Parin päivän päästä nähtiin Putu "kaupungilla" ja saatiin illalliskutsu heille. Käytiin sitten eräänä iltana vielä Putun luona vielä kylässä ja saatiin lisää herkullista ruokaa. :) Lisäksi sain vielä sarongin perheen äidiltä lahjaksi. Balille matkaajat hoi, menkää ihmeessä kokkikurssille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti